ÎNTREȚINERE PUȚURI
Cere o ofertă de foraj!
ÎNTREȚINERE PUȚURI
DENISIPĂRI/DECOLMATĂRI
Indiferent daca ai o fantana noua sau una veche, mai devreme sau mai tarziu va avea nevoie de lucrari de denisipare puturi. In functie de starea putului tau si de tipul de foraj, precum si de starea cavitatii formate chiar in partea de jos a sursei de apa, o astfel de curatare poate fi necesara la 2 ore dupa forare, sau poate 15 ani mai tarziu. Inainte de a incepe denisiparea putului, ar trebui sa ai in vedere formarea forajul putului si procesele care apar acolo. Si, stiind deja ce se intampla la o adancime de 10 pana la 50 de metri (acestea sunt adancimile foarte obisnuite ale puturilor forate din banda de mijloc), poti incepe sa faci planuri pentru curatarea putului de nisip si refacerea alimentarii cu apa.
Toata apa care poate fi sub site-ul tau in acest caz, este, in cel mai bun caz, sub forma de pulpa de nisip si este localizata in straturi de acvifer. La randul lor, aceste straturi sunt situate intre straturi de sol impermeabile, care constau in principal din diferite tipuri de lut. In diferite zone, compozitiile straturilor rezistente la apa pot varia, si cu toate acestea, compozitiile acviferelor sunt practic aceleasi. Acestea sunt straturi de acvifer de la 1 la 5 metri grosime.
Se efectueaza foraje de incercare pentru a stabili ce tipuri de straturi sunt si la ce adancime. Pe baza rezultatelor forajului de testare, utilajul de foraje puturi emite o concluzie preliminara cu privire la adancimea acviferului, care poate fi folosita pentru a oferi locuintei tale apa de calitate. Dupa aceasta, incepe forajul de lucru, timp in care conductele tubulare care formeaza putul, sunt amplasate in locul forajului. Acviferele pot aparea la o adancime de 8-10 pana la 40-60 de metri. Deasupra primului strat rezistent la apa, veti obtine ape subterane cu un continut ridicat de impuritati. Sub 40-60 de metri veti avea de-a face cu foraj artezian si atunci se foreaza un put de calcar.
Se formeaza o cavitate chiar in partea de jos a putului - o expansiune relativ mica, al carei scop este de a permite apei care vine de la acvifer sa se aseze. Partea inferioara a cavitatii este captusita cu pietris spalat - acesta fiind primul filtru grosier care impiedica formarea unui amestec de nisip permanent in cavitate.
Toate forajele noi pentru puturi trebuie pompate si denisipate. Acest proces permite formarea in final a unei cavitati, pentru a asigura un flux constant de apa in put si eliminarea excesului de nisip. Denisiparea puturilor se realizeaza cu o pompa de inalta performanta de capacitate mica. O astfel de pompa poate pompa volume mari de apa, dar nu creeaza multa presiune la iesire. Cele mai simple optiuni sunt utilizarea unor pompe speciale centrifuge. Astfel de pompe centrifuge nu se strica usor daca stratul de nisip este grosier si astfel de pompe dau puritate apei.